Βασίλης Γεργατσούλης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Βασίλης Γεργατσούλης είναι δάσκαλος, φιλόλογος και Διδάκτορας Λαογραφίας Πανεπιστημίου Αθηνών με υποτροφία του ΙΚΥ.
Έχει επιμεληθεί και προλογίσει πολλά βιβλία. Υπεύθυνος και ανθολόγος της σειράς “Ποιητικές Συμπλεύσεις” των εκδόσεων Εντύποις. Επιστημονικός υπεύθυνος και επιμελητής της σειράς “Παιχνίδια Δημιουργικής Φαντασίας στο 23ο Δημοτικό Σχολείο Νίκαιας”. Έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε επιστημονικά συνέδρια (λαογραφικά και παιδαγωγικά). Μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε συλλογικούς τόμους και περιοδικά. Μυθιστορήματα, διηγήματα, ποιήματα και παραμύθια του βραβεύτηκαν σε δεκάδες πανελλήνιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Εργάζεται ως διευθυντής στο 23ο Δημοτικό Σχολείο Νίκαιας.
Μυθιστορήματα
Η Αναρά (2005), Σύγχρονη Εποχή
Η Υστερότοκη (2014), Εντύποις
Μακαρόνια με… μακαρόνια (2021), 24 γράμματα

Νουβέλες
Το φάντασμα του Αγησίλαου (2015), Εντύποις
Πέντε κραυγές (2018), 24 γράμματα

Ποίηση
Γυμνός & Ελεύθερος (2015), Εντύποις
Καιροί σκεφτικοί (2017), 24 γράμματα

Παιδική λογοτεχνία
Το Τσουκαλάκι (2003)
Ο Μισοκοκοράκος (2006), Ταξιδευτής
Οι τραγουδιστάδες (2008), Ταξιδευτής
Η πρώτη ιπτάμενη γάτα (2017), Εντύποις

Θεατρικά έργα
Το φάντασμα του Αγησίλαου (2015)

Συλλογικά έργα
Η παιδαγωγική και διδακτική αξιοποίηση του παραμυθιού (2007)
Καρπαθιακά (2009)
Σχολικές καινοτομίες με έμπνευση, όραμα και δημιουργικότητα (2011)
Ελληνική λαογραφία (2012)
Από το Αραράτ στον Όλυμπο (2015)
Το φάντασμα του Αγησίλαου (2016), Εντύποις
Δέκα φτερά (2016), Εντύποις
Ποιητικές συμπλεύσεις 2: Δείπνο ποιητών (2017), Εντύποις
Λαθρόψυχοι (2018), 24 γράμματα
Ρευστά όρια (2019), Εντύποις
Μονοπάτια της γραφής (2020), Εντύποις
Φτερωτά λόγια (2020), Εντύποις
Η γέννηση των φυτών (2022), 24 γράμματα

Διακρίσεις – Βραβεία
Γ΄ Πανελλήνιο Βραβείο Μυθιστορήματος στον 34ο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό 2015 της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών για το βιβλίο του “Μακαρόνια με… μακαρόνια”.
Έπαινος στην Ποίηση στον 34ο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό 2015 της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών για το ποίημά του “Εφτάψυχο όνειρο”.
Β΄Πανελλήνιο Βραβείο Ποίησης στον 5ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης της Πνευματικής Συντροφιάς Λεμεσού για το ποίημά του “Αρχαία σκουριά”.
Β΄Πανελλήνιο Βραβείο Ποίησης στον Ε΄ Πανελλήνιο Ποιητικό Διαγωνισμό “Καισάριος Δαπόντες” για το ποίημά του “Θάλασσα”.

Μακαρόνια με… μακαρόνια – Βασίλης Γεργατσούλης

Μακαρόνια


Δυο λαογράφοι πηγαίνουν σε ένα χωριό για να καταγράψουν παραμύθια. Μια αγράμματη ηλικιωμένη αφηγήτρια, με το αχαλίνωτο χιούμορ της, τους σέρνει σε απρόσμενες κωμικές περιπέτειες, υπερασπιζόμενη τη λαϊκή λογοτεχνία που παλεύει να επιζήσει μέσα στην αστική και τεχνοκρατική κοινωνία μας

Τι σόι παραμύθια γράφετε στα βιβλία σας οι λαογράφοι; Αφού δεν έχετε απέναντί σας ζωντανούς ακροατές να σας κοιτούν στα μάτια, να κρέμονται απ’ τα χείλη σας, να σας λένε ένα σωρό θαυμαστικά, να κουβεντιάζουν μαζί σας, παραμιλητά θα γράφετε! Η αφήγηση θέλει τζάκι και παρέα. Ούτε το τρεμούλιασμα της φωνής απ’ τη συγκίνηση ούτε το τρίξιμο των δοντιών απ’ τον θυμό ούτε οι γκριμάτσες και τα νεύματα μπορούν να μπουν στο χαρτί. Η αφήγηση θέλει ζωντανούς ανθρώπους, να καβγαδίζουν και να φιλιώνουν. Τα βιβλία είναι νεκρά πράματα.

Ένα βιβλίο για να γελάσουμε και να προβληματιστούμε!

Το μυθιστόρημα «Μακαρόνια με… μακαρόνια» βραβεύτηκε στον 34ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της Π.Ε.Λ.

Μυθιστόρημα, 24 γράμματα, 2021, 144 σελ.

Πέντε κραυγές – Βασίλης Γεργατσούλης




Ένα μυθιστόρημα βασισμένο σε αληθινά γεγονότα.

Ο μέθυσος πατέρας αδυνατεί να τιθασεύσει το πάθος του για το ποτό. Αμύνεται με το ιδιαίτερο χιούμορ και την αχαλίνωτη φαντασία και γίνεται μια κωμικο- τραγική φιγούρα. Όταν σε μια οικογένεια ένας είναι άρρωστος, νοσούν όλοι. Τα πέντε μέλη της παρασύρονται σε μια καταστροφική δίνη, καθένα κουβαλά τον δικό του βαρύ σταυρό. Η αγάπη αποδεικνύεται ανεπαρκής να νικήσει την εξάρτηση, το ποτό, τα ναρκωτικά. Οι πρωταγωνιστές ξετυλίγουν την ιστορία και εκφράζουν την αλήθεια τους με κραυγές.

Πέντε μέλη, πέντε κραυγές. Όταν όλα πια βυθίζονται και πιάνουν πάτο, η ελπίδα αρχίζει να χαμογελά ξανά.

Το μυθιστόρημα “Πέντε κραυγές” έλαβε Έπαινο στον 36ο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών.

Νουβέλα, 24 γράμματα, 2018, 110 σελ.

Η πρώτη ιπτάμενη γάτα – Βασίλης Γεργατσούλης




Τι; Ιπτάμενη γάτα; Μα οι γάτες δεν πετούν. Πώς μπορεί να είναι ιπτάμενη μια γάτα; Κι όμως. Η γάτα της ιστορίας μας μπορεί να πετάξει. …Τουλάχιστον έτσι νομίζει εκείνη. Ακούστε λοιπόν την ιστορία της!

Μετά τον μύθο παραθέτουμε και δυο θεατρικές – κουκλοθεατρικές εκδοχές του (ελληνικά και bilingual). Μπορούν να αξιοποιηθούν από γονείς, νηπιαγωγούς ή δασκάλους και εκπαιδευτικούς αγγλικής γλώσσας σε σχολεία και σε κέντρα ξένων γλωσσών.

Eικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Παιδική λογοτεχνία, Εντύποις, 2017, 58 σελ.

Καιροί σκεφτικοί – Βασίλης Γεργατσούλης

84 ποιήματα χαϊκού


Ομίχλη γύρω.
Ποιος βλέπει καλύτερα;
Θαρρώ οι τυφλοί!

Χωρίς τα μάτια
κοιτάμε καλύτερα
με την ψυχή μας.
Τα μάτια βλέπουν
πάνω πάνω κι απέξω,
όχι σε βάθος.

Τυφλός ποιητής
με της ψυχής τα φτερά
μας ταξιδεύει.

Ποίηση, e-book, 24 γράμματα, 2017, 36 σελ.

Γυμνός και Ελεύθερος – Βασίλης Γεργατσούλης




Η πρώτη ποιητική συλλογή του Βασίλη Γεργατσούλη.

«Γυμνός και Ελεύθερος»
Το δέρμα μου είναι φυλακή
και με στενεύει.
Θέλω να βγω από μέσα του
σαν φίδι,
που ρίχνει το κοστούμι του στη γη.
Γυμνός να πορευτώ.
Γυμνός και Ελεύθερος.

Το εξώφυλλο φιλοτέχνησε ο ζωγράφος Μηνάς Βλάχος.

Ποίηση, Εντύποις, 2015, 44 σελ.

Το φάντασμα του Αγησίλαου – Βασίλης Γεργατσούλης




«Η Λουκία διαμαρτύρεται συνέχεια που έχω ανοιχτό το παράθυρο. Είναι, λέει, χειμώνας και κρυώνει. Κι εγώ κρυώνω. Μα υπομένω. Προσπαθώ να αντέξω το κρύο και τη μοναξιά. Και αναζητώ με λαχτάρα ένα φτερούγισμά σου. Εκείνη όλο μου φωνάζει να το κλείσω. Αρνούμαι να κλείσω την ψυχή μου. Αν έρθεις εσύ και βρεις κλειστά, θα θυμώσεις μαζί μου και δε θα θέλεις να ξανάρθεις. Ορθάνοιχτη θα σ’ την έχω, Αγησίλαε! Διάπλατα ανοιχτή για σένα. Κι ας πουντιάζω. Για να έρχεσαι όποτε θέλεις. Ελεύθερα να μπαίνεις και να βγαίνεις».

Η Χαρίκλεια, η χήρα του Αγησίλαου, φαντάζεται πως η ψυχή του μακαρίτη την επισκέπτεται με μορφή πουλιού. Γι’ αυτό ανοίγει συχνά το τζάμι του παραθύρου της. Η ξαδέρφη και συγκάτοικός της, η Λουκία, προσπαθεί να την στηρίξει ψυχολογικά. Ένας ψήστης φλερτάρει την όμορφη χήρα. Μα εκείνη Αρνείται να ξεπέσει κοινωνικά.

Ανθρώπινες σχέσεις, ισορροπίες, φιλοδοξίες, χιούμορ, συναίσθημα. Όλα δένουν όμορφα και αναδίνουν ένα άρωμα φρεσκάδας στο νέο μυθιστόρημα του Βασίλη Γεργατσούλη.

Νουβέλα, Εντύποις, 2015, 124 σελ.

Η υστερότοκη – Βασίλης Γεργατσούλης




Η καρδούλα της Βγενιώς μου είναι λεπτή σαν πλατανόφυλλο. Καθαρή σαν καθρέφτης. Μπορείς να κοιταχτείς μέσα της και να διαβάσεις τις αμαρτίες σου. Πώς να εξηγήσει τη στάση της μάνας της; Και η Αναστασία; Αδερφή μου είναι, μα δεν μπορώ να μη βλέπω τα λάθη της. Έξυπνη είναι, πανούργα θα έλεγα καλύτερα, μα κάποιες καταστάσεις δεν ξέρει να τις χειριστεί. Αυτή έχει καταντήσει πολιτικός. Κακή φάρα οι πολιτικοί. Μαθαίνουν να πνίγουν τη φωνή της καρδιάς τους. Είναι, λέει, ο μόνος τρόπος να συμβιώσουν με τα θεριά. Στις γυναίκες δεν ταιριάζει η πολιτική. Είμαστε πλασμένες να γινόμαστε μάνες. Η μάνα νιώθει. Η πολιτική είναι μαλωμένη με το συναίσθημα, όπως είναι η φωτιά με το νερό. Η Αναστασία μας σμίγει φωτιά και νερό. Με το καμουτσίκι βάλθηκε να τιμονέψει την ευαίσθητη καρδούλα του παιδιού της, με το ίδιο που υποτάσσει και τους ατίθασους χωριάτες. Άλλα μέτρα, άλλα σταθμά. Έχει ξεχάσει πώς φέρονται σ’ ένα παιδί. Εδώ είναι μάνα και κόρη. Σχέση ζωής, που σου έλεγα. Θέλει άλλους τρόπους. Μα δεν ακούει συμβουλές. Αγύριστο κεφάλι.

Το μυθιστόρημα αναφέρεται στη ζωή μιας υστερότοκης κοπέλας σε ένα νησί της Δωδεκανήσου, την Κάρπαθο, όπου τα πρωτότοκα παιδιά κληρονομούσαν όλη την περιουσία και τα υστερότοκα γίνονταν υπηρέτες των πρωτότοκων αδελφών τους. Έρωτας, πολιτική, φόνος, εθνικά θέματα…

Μυθιστόρημα, Εντύποις, 2014, 250 σελ.

Οι τραγουδιστάδες – Βασίλης Ι. Γεργατσούλης




Ένα παραμύθι του τόπου μας σε μια παραλλαγή από την Κάρπαθο για την Φιλία και την Αλληλεγγύη.

Eικονογράφηση: Antonio Corselli

Παιδική λογοτεχνία, Ταξιδευτής, 2008, 28 σελ.

Ο Μισοκοκοράκος – Βασίλης Ι. Γεργατσούλης

Λαϊκό παραμύθι της Καρπάθου


Λαϊκό παραμύθι σε μια Καρπαθιακή παραλλαγή.

Eικονογράφηση: Antonio Corselli

Παιδική λογοτεχνία, Ταξιδευτής, 2006, 36 σελ.

Η Αναρά – Βασίλης Ι. Γεργατσούλης




Φτάνοντας στα πρώτα σπίτια του χωριού βλέπω μια γριά να κάθεται στην αυλή της και να πλέκει με το βελονάκι της μια περίτεχνη λεπτή δαντέλα.
– Πιστεύεις, γιαγιά στις αναράδες; τη ρωτώ διστακτικά. Υπάρχουν στ’ αλήθεια;
– Στις αναράδες; ρωτά έκπληκτη η γριά, που ασφαλώς δεν περίμενε τέτοια ερώτηση. Πού τις θυμήθηκες αυτές, παιδάκι μου; Υπάρχουν! λέει στο τέλος με έναν τόνο σιγουριάς στη φωνή της. Κάποτε τις βλέπαμε ταχτικά!
– Και πού πήγαν τώρα, γιαγιά; Πέθαναν;
Η γριά ξεσπά σε δυνατά γέλια.
– Πέθαναν; Αυτές δεν πεθαίνουν ποτέ! λέει στο τέλος.
– Και γιατί δεν τις βλέπουμε πια;
– Να σου πω, γιε μου! Τις αναράδες από παλιά τις έβλεπαν μόνο οι αλαφροΐσκιωτοι και οι αγαθοί άνθρωποι. Σήμερα, που όλοι κυνηγάμε το χρήμα, ξέρεις εσύ κανέναν αγαθό; Πονήρεψε ο κόσμος! Γι’ αυτό δεν εμφανίζονται πια! Σήμερα, βλέπεις, εμείς είμαστε πιο πονηροί από δαύτες! Μας φοβούνται και δε σιμώνουν! Είμαστε πιο διάβολοι εμείς από τις αναράδες.
Ο Βασίλης Γεργατσούλης αντλεί την έμπνευσή του από τους λαϊκούς θρύλους της Καρπάθου. Σκιαγραφεί τη ζωή του ανθρώπου στην κλειστή νησιώτικη κοινωνία και τη μετεξέλιξή της στις σημερινές συνθήκες αστικοποίησης. Φιλοσοφεί πάνω στο θέμα του χρόνου, των γηρατειών και της ζωής.

Μυθιστόρημα, Σύγχρονη Εποχή, 2005, 266 σελ.

Πηγές: Biblionet, Σύγχρονη Εποχή, Ταξιδευτής, Εντύποις, blogs.sch.gr/vagergats