Σπύρος Μπρίκος

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Σπύρος Γ. Μπρίκος γεννήθηκε στην Πρέβεζα το 1979. Έχει καταγωγή από το Συρράκο.
Σπούδασε Ιατρική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Υπότροφος, κατόπιν διαγωνισμού, του Κληροδοτήματος Αντωνίου Παπαδάκη, για όλα τα έτη των σπουδών του. Ειδικεύθηκε στην Ιατρική Βιοπαθολογία -Μικροβιολογία στο Γ.Ν.Α “Ο Ευαγγελισμός”. Έλαβε το δίπλωμα Κλινικής εφαρμογής στον Ιατρικό Βελονισμό, και την παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική, σε διετή μεταπτυχιακή εκπαίδευση που τελεί υπό την αιγίδα του Διεθνούς Συμβουλίου Ιατρικού Βελονισμού (ICMART). Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Πρέβεζας, και εκλεγμένο μέλος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Μέλος της Ελληνικής Μικροβιολογικής Εταιρείας καθώς και του Συνεταιρισμού Εργαστηριακών Ιατρών (MEDISYN). Έχει συμμετάσχει σε επιστημονικές εργασίες που ανακοινώθηκαν και βραβεύθηκαν σε πανελλήνια ιατρικά συνέδρια, καθώς και σε δημοσιεύσεις σε ξενόγλωσσα ιατρικά περιοδικά (τελευταία στο ιατρικό περιοδικό Cardiology, Μάρτιος 2020, με τίτλο “High Tolerability of Pitavastatin Therapy: A Case Report of Comparison with other Statins)”. Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή “Ατιντάνων Πολιτεία” (2011, συλλογικό έργο με τον Άρη Ψωμά), και δύο συλλογές διηγημάτων, το “Ιατρικό παράδοξο” (2015, εκδόσεις Μανδραγόρας), που παρουσιάσθηκε στο πλαίσιο της 13ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) το 2016, και την συλλογή “Αγία παπαλίνα η καλλονή” (2017, εκδόσεις Μανδραγόρας), που παρουσιάσθηκε στο πλαίσιο της 15ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) το 2018. Τα πεζογραφικά του βιβλία παρουσιάσθηκαν σε Εισήγηση από τον Νικηφόρο Κοντομίχη-Αφεντουλίδη στα πλαίσια του ΣΤ΄ Ευρωπαϊκού Συνεδρίου που έγινε στη Lund της Σουηδίας τον Οκτώβριο του 2018. Το Συνέδριο διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών με θέμα: “Ο ελληνικοός κόσμος σε περιόδους κρίσης και ανάκαμψης, 1204-2018”. Είναι τακτικός συνεργάτης του λογοτεχνικού περιοδικού Μανδραγόρας. Συνεργάτης και αρθρογράφος στον Ημεροδρόμο. Διηγήματά του έχουν δημοσιευθεί στα λογοτεχνικά περιοδικά The Books’ Journal, Νησίδες, Μανδραγόρας, Απόπλους, άρθρα και κείμενά του στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία, Τα Νέα, καθώς και στον ηλεκτρονικό τύπο. Το μυθιστόρημα με τίτλο “Το κύκνειο άσμα του Αβραάμ Λεσπέρ” είναι το τέταρτο κατά σειρά βιβλίο του.
Νουβέλες
Το κύκνειο άσμα του Αβραάμ Λεσπέρ (2020), Μανδραγόρας

Διηγήματα
Ιατρικό παράδοξο (2015), Μανδραγόρας
Αγία παπαλίνα η καλλονή (2017), Μανδραγόρας

Συλλογικά έργα
Ατιντάνων Πολιτεία (2011), Andy’s Publishers

Το κύκνειο άσμα του Αβραάμ Λεσπέρ – Σπύρος Μπρίκος

Το κύκνειο άσμα


Ο Αβραάμ Λεσπέρογλου σκοτώνεται σε πραγματικό ιστορικό χρόνο από τα εχθρικά πυρά, αφήνοντας την τελευταία του πνοή μέσα στο νεοκλασικής αρχιτεκτονικής κτήριο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, στην προκυμαία της Πρέβεζας, κατά την κορύφωση μιας μάχης υπεράσπισης των ιδανικών της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας του τόπου, πάνω στο ομορφότερο σκαλοπάτι της νιότης του, μέσα στο οχυρό εκείνο, τότε, τον Σεπτέμβρη του 1944. Στο πλευρό του, στην εναγώνια μάχη του με τον θάνατο και τη ζωή, βρίσκονται είκοσι τέσσερις ακόμα ψυχές, σύντροφοί του από το ΕΛΑΝ. Ένας εκ των συναγωνιστών του, ο Δημήτριος Γεωργίου, με το αντάρτικο ψευδώνυμο Καταραχιάς, μεταφέρεται βαριά τραυματισμένος μέσα σε ψαρόβαρκα, διασχίζοντας τα νερά του Αμβρακικού, από το λιμάνι της Πρέβεζας έως τη Βόνιτσα, για να νοσηλευθεί στο Νοσοκομείο. Η ριψοκίνδυνη μεταφορά του γίνεται με τα ασφαλή χέρια ενός εκ των οχυρωμένων, με ψυχή βαθιά, του Πρεβεζάνου Λευτέρη Λαγγούση, μέλους του ελληνικού λαϊκού αντάρτικου κινήματος στη θάλασσα.

Όμως ο Αβραάμ Λεσπέρογλου, με έναν τρόπο μαγικό βρίσκεται ενσωματωμένος στη θαλάσσια λεκάνη, ανακατεμένος με πλαγκτόν, μισοζώντανος, μέσα στην κατάφωτη πολιτεία του βυθού. Εκεί θα τον συναντήσει ο αφηγητής, στη θάλασσα που βαθαίνει διαρκώς μπροστά από το μέτωπο της πόλης, για να του δώσει τις πρώτες ανάσες ζωής, ξεκινώντας σε αυτόν τον ήρωα, τον Αβραάμ, μια ιδιότυπη καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση μέσα από την εξιστόρηση του μύθου του, την αναπαράσταση του θρύλου του με λέξεις και εικόνες από τη μεγάλη συλλογική καταπακτή του νου και της καρδιάς.

Νουβέλα, Μανδραγόρας, 2020, 93 σελ.

Αγία παπαλίνα η καλλονή – Σπύρος Μπρίκος




Στο βιβλίο διηγημάτων του Σπύρου Μπρίκου ” Αγία παπαλίνα η καλλονή “, συγκεντρώνονται 22 ιστορίες που εκκινούν από κάποιο γεγονός, το οποίο εδράζεται στην ιστορική ή δυνάμει ρεαλιστική πραγματικότητα, για να εξακτινωθεί γρήγορα στον χώρο του φανταστικού, του παράδοξου ή και του μυθικού, προσδίδοντας συμβολικό χρώμα ή αλληγορική διάσταση στην αφήγηση. Υπάρχουν δύο κυρίαρχα θεματικά μοτίβα: η θάλασσα με τα όστρακά της και η γυναίκα με την επαναστατική της δύναμη, που απορρέει από τον αρχέγονο χώρο ενός ριζοσπαστικού ερωτισμού.

Θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει τις ιστορίες αυτές ως υπαρξιακές και πολιτικές αλληγορίες, στα όρια ενός μετα-φυσικού και μετα-μυθολογικού συμβολισμού. Από την περιφέρεια του πολιτικού χρέους περνούν στην επάλληλη περιφέρεια της ηθικής διατάραξης των κοινωνικών συμβάσεων, για να κεντράρουν στον σκληρό πυρήνα του μύθου ως μια επάνοδο στον αρχέγονο χώρο της θάλασσας, χώρο της γέννησης και φορέα των αρχικών ενστίκτων της ζωής· και άρα μιας αντίληψης της ζωής εγγενώς αισιόδοξης κι ελπιδοφόρας.

Ο ειρωνικός χρωματισμός ενυπάρχει μαζί με μια σαρκαστική, σχεδόν σκληρή, “βλάσφημη” χροιά, μια που σε αρκετά σημεία αντιμετωπίζεται όχι η ίδια η θρησκευτική πίστη, αλλά η θεσμοθετημένη Εκκλησία και η Ιεραρχία της ως φορείς μιας διεφθαρμένης εξουσίας. Μια εξουσία που μοιράζονται από κοινού με ένα Κράτος διαβρωμένο από τα παρεπόμενα της μετεμφυλιακής υπερίσχυσης και την επικυριαρχία ενός ολοκληρωτικού αυταρχισμού.
( Άννα Αφεντουλίδου, από το Επίμετρο)

Διηγήματα, Μανδραγόρας, 2017, 117 σελ.

Ιατρικό παράδοξο – Σπύρος Μπρίκος




… Άλλαξε φυσικά και την ουσία της σύριγγας αναρρόφησης. Στη θέση της υγρής ινσουλίνης, τοποθέτησε ένα εύφλεκτο υλικό με πρωτογενή συστατικά τα όνειρα, τις ιστορικές μνήμες, τον έρωτα, την παιδικότητα και την Επανάσταση. Στρέφοντας τη σύριγγα σε αντίθετη κατεύθυνση. Ενάντια στο Σύστημα αυτή τη φορά. Με ένα βέβαιο και σταθερό ελιγμό. Σαν αυτό του βουνού. Του βουνού των ηττημένων – Νικητών!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΚΗΝΗ
Τα σπορτέξ του, που τον βόλευαν στις εφημερίες, ιρίδιζαν στο σκοτάδι.
Έπρεπε να τα ξεφορτωθεί
Στη μεγάλη νύχτα του βουνού όφειλε να είναι αόρατος

Στο πρώτο του βιβλίο με Διηγήματα ο Σπύρος Μπρίκος αξιοποιεί την ιστορία ως μνήμη και εμπειρία μέσω της οποίας ερμηνεύει το παρελθόν, προσεγγίζει το παρόν και φιλοδοξεί με καλύτερους όρους να αναδομήσει το μέλλον. Αφετέρου, με μια καινοτόμα πρόταση, εισάγει στις ιστορίες του όρους της ιατρικής επιστήμης, πραγματικά περιστατικά, πληροφορίες, στοιχεία που εμπλέκονται δυναμικά καθιστώντας ιδιαιτέρως θελκτικά και ολοζώντανα τα 32 κείμενά του. Φιλοξενώντας μάλιστα στο επίμετρο του βιβλίου άκρως διαφωτιστικές και αυστηρά επιλεγμένες ιστορικές πληροφορίες και μια ενδεικτική βιβλιογραφική αναφορά, επιτυγχάνει μια διαλεκτική σχέση μαζί του, που είναι και το ζητούμενο του βιβλίου. Γιατί ο συγγραφέας δεν διηγείται μόνος και εξ αποστάσεως, μπαίνει στο πετσί των θεμάτων του, μεταβιβάζει τις εμπειρίες και τα ερεθίσματά του, επεξηγεί την αφορμή και τον τελικό του στόχο.

Διηγήματα, Μανδραγόρας, 2015, 96 σελ.

Πηγές: Biblionet, Μανδραγόρας, Andy’s Publishers