Πολίτης Ξάνθιππος

Γιώργος-Ξάνθιππος Τροχόπουλος

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Γιώργος-Ξάνθιππος Τροχόπουλος γεννήθηκε στη Βέροια από γονείς πρόσφυγες του Πόντου, την Κυριακή και τον Παναγιώτη Τροχόπουλο.
Φαρμακοποιός, απόφοιτος της Φαρμακευτικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και γνωστός πιανίστας, με εμφανίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Απόφοιτος του «Νέου Ωδείου» Θεσσαλονίκης στις τάξεις πιάνου της κ. Άννας Τσίτσα – Κούνιο και Ανώτερων θεωρητικών, του συνθέτη Χρήστου Σαμαρά. Μελέτησε πιάνο για 4 χρόνια με τον μαέστρο–πιανίστα Γιώργο Θυμή και παρακολούθησε σεμινάρια πιάνου με την πιανίστα κ. Κατερίνα Πολυζωϊδου–Σούρβαλη στο Γκρατς της Αυστρίας. Αρθρογραφεί στον τοπικό τύπο της πόλης του και σε site πανελλήνιας εμβέλειας (zougla.gr). Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Πολίτης Ξάνθιππος», το περιεχόμενο του οποίου αποτελείται από κείμενα της εβδομαδιαίας αρθρογράφησης στην εφημερίδα «Βέροια», στα οποία κείμενα ο συγγραφέας αποτυπώνει τους προβληματισμούς του για το κοινωνικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι.

Είναι συγγραφέας των βιβλίων:
“Πολίτης Ξάνθιππος”, το οποίο αποτελείται από κείμενα στα οποία αποτυπώνει τους προβληματισμούς του για το κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι.
“Ανεξίτηλη Στάμπα”, μυθιστόρημα, που αποτελεί ένα γλαφυρό ανάγλυφο της ιστορίας της Ελλάδας μέσα από τον Βίο και την Πολιτεία δύο οικογενειών για μια υπόθεση υιοθεσίας μεταξύ τους.
Διετέλεσε:
– Δημοτικός Σύμβουλος και Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Βεροίας.
– Μέλος του Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.
– Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ημαθίας για 15 συνεχόμενα χρόνια.
– Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Ημαθίας-Πέλλας για 3 χρόνια.
– Εκλέκτορας του Φ.Σ Ημαθίας στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο.
Για την εν γένει δράση του, τιμήθηκε από τον Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμονα.
Τον Οκτώβριο του 2013, στα πλαίσια του Φαρμακευτικού Συνεδρίου Pharma Point, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης του απένειμε τιμητική διάκριση, “ως ελάχιστη αναγνώριση των προσπαθειών του για την καταξίωση και την ανάδειξη του κοινωνικού ρόλου του φαρμακοποιού”. Ζει και εργάζεται στη Βέροια.
Μυθιστορήματα
Η στάμπα (2015), Ars Poetica
Βάντα (2018), Άλφα Πι
Ανεξίτηλη στάμπα (2019), Άλφα Πι

Δοκίμια-Μελέτες-Άρθρα
Πολίτης Ξάνθιππος (2011), Ιδιωτική έκδοση

Ανεξίτηλη στάμπα – Γιώργος-Ξάνθιππος Τροχόπουλος

Ανεξίτηλη στάμπα


Η ιστορία αυτή συμβαίνει την δεκαετία του ’50, λίγα χρόνια μετά το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου στην Ελλάδα.
Πρόκειται για μια υπόθεση εσωτερικής υιοθεσίας ενός μικρού παιδιού, μεταξύ δύο συγγενικών οικογενειών Ποντίων προσφύγων, µέσα από την εξιστόρηση της οποίας ο συγγραφέας βρίσκει την ευκαιρία να αναφερθεί:
Στην Μικρασιατική Καταστροφή,
Στην Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και την παλιννόστησή τους στην Ελλάδα,
Στην εποποιία της Αλβανίας το 1940,
Στην ίδρυση και δράση του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ την περίοδο της Γερµανικής κατοχής,
Στον Εµφύλιο Πόλεµο 1946-49,
Στο αίσχος της Μακρονήσου “Το νέο Παρθενώνα του Ελληνισµού” κατά δήλωση του τότε Υπουργού Στρατιωτικών Παναγιώτη Κανελλόπουλου,
Στην δύσκολη περίοδο µετά το 1950 για την Ελλάδα, που προσπαθεί να ορθοποδήσει και να επουλώσει τις πληγές της από την Κατοχή και τον Εµφύλιο και τέλος,
Στην Χούντα των Συνταγµαταρχών της 21ης Απριλίου του 1967.

Ο συγγραφέας παράλληλα διεισδύει με τρόπο αριστουργηματικό στον ψυχισμό όλων των εμπλεκομένων στην υιοθεσία, σκιαγραφεί δε τα ψυχολογικά πορτραίτα των ηρώων και τις ψυχολογικές τους διαδρομές στην πλοκή της ιστορίας αυτής.

” …Ξαφνικά άνοιξε η πόρτα κι έκαναν την εμφάνισή τους οι γονείς του παιδιού, το οποίο με μία αυθόρμητη, αστραπιαία κίνηση, με το που τους είδε, πετάχτηκε σαν ελάφι και γαντζώθηκε στον σβέρκο του πατέρα του. Πιο πολύ αντέδρασε σαν ένα ζώο που κρεμιέται από ένστικτο στον γονιό του, το βλέμμα του ήταν απαθές, ούτε έκλαιγε, ούτε γελούσε, παρά μόνο σφιγγόταν στον λαιμό του πατέρα του.
Ίσως ήταν μια μαγική στιγμή, όπου το παιδί, τελείως ασυναίσθητα, διεκδικούσε την ταυτότητά του, αυτήν που πήγαν να του την αφαιρέσουν με βίαιο τρόπο, μία αντίδραση σε ό,τι προγενέστερα έγινε σε βάρος του, χωρίς να το ρωτήσουν”.

Μυθιστόρημα, Άλφα Πι, 2019, 160 σελ.

Βάντα – Γιώργος-Ξάνθιππος Τροχόπουλος

Βάντα


Μια συγκλονιστική ιστορία ενός Αρμένιου πρόσφυγα του Πωλ Τσορμπατζιάν που ήρθε στην Ελλάδα από τον Λίβανο, το 1985 κατά την διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου του Λιβάνου με τους γονείς του, τον Αρμένιο πατέρα του Αρακέλ και την Ελληνίδα μητέρα του Κατερίνα. Παντρεύτηκε την Ελληνοαυστραλέζα καθηγήτρια Αγγλικών Βίκυ Ορταντζόγλου και απέκτησαν τρία παιδιά: τον Αντώνη, την Κατερίνα και την Χριστίνα. Η τύχη όμως του έπαιξε άσχημο παιχνίδι και ενώ γλύτωσε από τις σφαίρες και τις βόμβες του Εμφυλίου πολέμου του Λιβάνου, τον βρήκε η καταραμένη νόσος που λέγεται Σκλήρυνση Κατά Πλάκας. Το βιβλίο περιγράφει τις δραματικές προσπάθειες του ζευγαριού για να θεραπευτεί ο Πωλ, που καταφεύγει σε όλα τα μέσα, την συμβατική Ιατρική αλλά και άλλες εναλλακτικές μορφές θεραπείας. Το βιβλίο περιγράφει επίσης την αρρώστια που λέγεται Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, και τις συνέπειές της στον ασθενή και στην οικογένειά του, ένα αυτοάνοσο νόσημα που είναι διαδεδομένο παγκόσμια και που μπορεί και αύριο να σου χτυπήσει την πόρτα. Μια νουβέλα που εκτός των άλλων αναφέρεται, μέσα απ’την δραματική ιστορία ζωής του Πωλ και σε ένα τεράστιο ιστορικό γεγονός του περασμένου αιώνα, τον ξεριζωμό και την Γενοκτονία των Αρμενίων.

Μυθιστόρημα, Άλφα Πι, 2018, 136 σελ.

Η στάμπα – Γ. Ξ. Τροχόπουλος

Η στάμπα


Βέροια δεκαετία του ’50 σε μια Ελλάδα που προσπαθεί να ορθοποδήσει μετά την Κατοχή και τον Εμφύλιο με νωπές τις μνήμες ακόμα από την Μικρασιατική Καταστροφή και τον ξεριζωμό των Ποντίων δυο οικογένειες προσφύγων προσπαθούν να ζήσουν την ζωή τους. Το φαινόμενο της εσωτερικής υιοθεσίας είναι συχνό. Ένα παιδί δίνεται ψυχοπαίδι.

Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα που διηγείται την υπόθεση της υιοθεσίας ενός μικρού αγοριού ανάμεσα στις δυο οικογένειες με φόντο τις ζωές των ανθρώπων που ζήσανε τις κακουχίες του ξεριζωμού από την Πατρίδα (τον Πόντο), την ένταξή τους σε ένα αδύναμο ελληνικό κράτος, την προσπάθεια προσαρμογής τους και το ξεκίνημα από την αρχή για το χτίσιμο της χαμένης τους ζωής, την Κατοχή που ήρθε να καταστρέψει τα όσα είχαν καταφέρει μέχρι εκείνη την εποχή, τον Εμφύλιο που έσπειρε την διχόνοια και άφησε ανοιχτές πληγές για πολλές δεκαετίες μετέπειτα.

Ένα μυθιστόρημα που σκύβει τρυφερά και διεισδυτικά στην ψυχολογία όλων των εμπλεκομένων στην υπόθεση της υιοθεσίας καταγράφοντας, χαρτογραφώντας και περιγράφοντας σε βάθος τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις των δυο πολύπαθων οικογενειών, μέσα στο ιστορικό πλαίσιο μιας ταραγμένης εποχής.

Ένα τρυφερό και συγκινητικό μυθιστόρημα, ένα γλαφυρό ανάγλυφο της ιστορίας της Ελλάδας μέσα από τον Βίο και την Πολιτεία δυο οικογενειών και την υπόθεση υιοθεσίας μεταξύ τους.

Μυθιστόρημα, Ars Poetica, 2015, 144 σελ.

Πολίτης Ξάνθιππος – Γιώργος-Ξάνθιππος Τροχόπουλος

Πολίτης Ξάνθιππος


Ο Γεώργιος-Ξάνθιππος Τροχόπουλος δεν επέλεξε τυχαία να συμπεριλάβει τη λέξη “πολίτης” στον τίτλο του πρώτου του βιβλίου, που εκδόθηκε στη Βέροια, στην πόλη που γεννήθηκε, ζει και εργάζεται. Η έννοια του ενεργού πολίτη, με κρίση και άποψη για τα πράγματα, αλλά και με προτάσεις και θέληση να συμβάλει στη βελτίωσή τους, είναι αυτή που έχει κεντρική θέση στον τρόπο που δρα ως άνθρωπος και φυσικά διαπνέει στο σύνολό τους τα κείμενα που περιλαμβάνονται στο βιβλίο.
Πρόκειται για μια συλλογή επιλεγμένων άρθρων, που δημοσιεύθηκαν στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Βέροια» την περίοδο 1999-2005. Στα κείμενα αυτά καταθέτει σε σύντομες επιφυλλίδες την άποψή του για την τότε επικαιρότητα.
Τα κείμενα που περιλαμβάνονται καλύπτουν μια ποικιλία θεμάτων, που για τις ανάγκες της έκδοσης διακρίθηκαν σε τέσσερις κατηγορίες: 1. Τοπικά ζητήματα, 2. Ιατρικά-φαρμακευτικά, 3. Πολιτισμός και 4. Πολιτικές παρεμβάσεις.

Αρθρογραφία, Ιδιωτική έκδοση, 2011, 175 σελ.

Πηγές: Biblionet, Ars Poetica, Άλφα Πι