Σοφία Ανδρεοπούλου

Σοφία Ανδρεοπούλου

Ελληνες λογοτέχνες
H Σοφία Ανδρεοπούλου είναι ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος.
Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ψυχολογία στο Αμερικάνικο Κολλέγιο και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εκπαιδεύτηκε επί τέσσερα χρόνια ως Συστημική Οικογενειακή Θεραπεύτρια στο Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων.Έχει δουλέψει ως ερευνήτρια, ως μεταφράστρια βιβλίων λογοτεχνίας και ψυχολογίας και ως ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια. Έχει γράψει σενάρια για μια εκπομπή ψυχολογίας, ένα σενάριο για τον κινηματογράφο, ένα θεατρικό έργο και πολλά άρθρα. Τα τελευταία χρόνια διατηρεί γραφείο στη Γλυφάδα, όπου δουλεύει με άτομα, ζευγάρια και οικογένειες που θέλουν να βελτιώσουν τη ζωή τους.

Μαμά φοβάμαι… Κι εγώ παιδί μου – Σοφία Ανδρεοπούλου

Μαμά φοβάμαιΠώς μπορούμε να κατανοήσουμε και να αξιοποιήσουμε τους φόβους τους δικούς μας και των παιδιών μας για να ζήσουμε καλύτερα: Ιδέες και λύσεις από μια μητέρα ψυχολόγο


“Αυτός είναι ο λόγος που άρχισα να γράφω για το Φόβο. Θέλω να τον κατανοήσω καλύτερα και να συμφιλιωθώ μαζί του. Να του επιτρέψω να με σπρώξει μπροστά, να με κινητοποιήσει να προστατευτώ από τους κινδύνους, να διευρύνει τις δυνατότητές μου. Να με βοηθήσει να Ζήσω. Και να με βοηθήσει να μεγαλώσω έτσι το παιδί μου ώστε να μπορεί κι εκείνο να Ζήσει”.
Σοφία Ανδρεοπούλου, ψυχολόγος

Στο βιβλίο αυτό θα βρείτε απόψεις ειδικών, εμπειρίες γονιών, ερεθίσματα για σκέψη και προτάσεις για την πρακτική εφαρμογή των ιδεών αυτών στην καθημερινή ζωή. Σας προτείνουμε, ωστόσο, να το διαβάσετε δημιουργικά. Πάρτε ένα μολύβι, υπογραμμίστε ό,τι σας κάνει εντύπωση, γράψτε σχόλια στα περιθώρια, διαφωνήστε, βρείτε τις λύσεις που αναζητάτε…

Αναμφίβολα, ο καλύτερος τρόπος για να αντιδράσει κανείς στους κινδύνους και να αξιοποιήσει τους φόβους του είναι να τους δει ενεργητικά. Να σηκωθεί από την πολυθρόνα του, να πάρει τα πράγματα στα χέρια του – να πει: “Θα το παλέψω”.

Γονείς και παιδιά, Διόπτρα, 2012, 384 σελ.

Πέτρος και Ράνια – Σοφία Ανδρεοπούλου

Πέτρος και ΡάνιαΜυθιστόρημα


Ο Πέτρος, 11 χρόνων, και η Ράνια, 13 χρόνων, είναι «ηλεκτρονικοί» φίλοι – γνωρίστηκαν και επικοινωνούν μέσα από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Η φιλία τους βοηθάει τον Πέτρο να αντιμετωπίσει δύο συμμαθητές του που του φέρονται άσχημα. Και καθώς αρχίζει να νιώθει πιο δυνατός και δεν τους φοβάται πια, διαπιστώνει πως οι «κακοί» αυτοί συμμαθητές περιβάλλονται από ένα μυστήριο. Γιατί δείχνουν και οι ίδιοι τόσο φοβισμένοι; Γιατί έρχονται με μελανιές στο σχολείο; Ποιον συναντάνε κρυφά μετά το σχόλασμα;

Όταν ο ένας τους εξαφανίζεται, ο Πέτρος και η Ράνια παίρνουν τα πράγματα στα χέρια τους. Οπλισμένοι με θάρρος κι εξυπνάδα αγωνίζονται να λύσουν το μυστήριο και να τον σώσουν. Μέσα από τις περιπέτειές τους, ανακαλύπτουν τη δύναμη που κρύβουν μέσα τους όλα τα παιδιά. Και μαθαίνουν πως, αν συνεργάζονται, μπορούν να αλλάξουν πολλά σ’ αυτόν τον παράξενο κόσμο των μεγάλων.

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Ψυχογιός, 2014, 200 σελ.

Γονείς, ακούστε μας! – Σοφία Ανδρεοπούλου

Γονείς, ακούστε μας!


Ας το παραδεχτούμε. Οι περισσότεροι γονείς κάνουμε “τα πάντα” για το παιδί μας, εκτός από ένα πράγμα: να το ακούμε.
Σπάνια το ακούμε αληθινά. Σπάνια αφιερώνουμε χρόνο για να κατανοήσουμε σε βάθος τι αισθάνεται, τι σκέφτεται, τι χρειάζεται.
Ακούστε, λοιπόν, τα ίδια τα παιδιά που μιλούν για την καθημερινότητά τους, τα προβλήματα και τα συναισθήματά τους. Με διερμηνέα την παιδοψυχολόγο Σοφία Ανδρεοπούλου, κατανοήστε τι κρύβεται πίσω από τα λόγια τους και ανακαλύψτε τρόπους να διαχειριστείτε τις μικρές και μεγάλες δυσκολίες της ζωής, έτσι ώστε να τα βοηθήσετε να αναπτυχθούν, να ωριμάσουν, να είναι ευτυχισμένα.

Παιδιά-Ψυχολογία, Διόπτρα, 2017, 208 σελ.

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία
Πέτρος και Ράνια (2014), Ψυχογιός

Ψυχολογία-Γονείς και παιδιά
Μαμά φοβάμαι… Κι εγώ παιδί μου (2012), Διόπτρα
Γονείς, ακούστε μας! (2017), Διόπτρα

Πηγές: Biblionet, Ψυχογιός, Διόπτρα