Κάλλια Παπαδάκη

O ήχος του ακάλυπτου

Εκδόσεις : Πόλις
Ημ.Έκδοσης : 2009
Σελίδες : 288
Είδος : Διηγήματα
Έξι κοινόχρηστες ιστορίες
Στο κέντρο μιας μικρής, καθημερινής Αθήνας, ένας τυφλός απάγεται από τη ρωσοπακιστανική μαφία, η Τάδε και η Μαριλένα πέφτουν θύματα οικονομικής σκευωρίας, η Δήμητρα υποδύεται τελειομανώς το ρόλο που έχει επιλέξει για τη ζωή της, ο συγγραφέας μπλέκεται στα νήματα φόνων και facebook, ο διαμεσολαβητής κανονίζει τα πτώματα και τα ποσοστά στα νοσοκομεία, και η ημίτρελη κάνει τα πράγματα άνω-κάτω.
Έξι κεντρικοί χαρακτήρες, σε ισάριθμες ιστορίες, μπλέκονται μεταξύ τους, κάνουν προσωπικά περάσματα στις ιστορίες των υπολοίπων και δένουν σφιχτά τα κομμάτια του παζλ σε μια νεο-νουάρ πολυκατοικία που αφηγείται γκρίζες ιστορίες.
Περιέχονται οι ιστορίες: "Ραντεβού στα τυφλά", "Κοινόχρηστες ιστορίες", "Η μοναξιά του ακάλυπτου", "Με λένε Δήμητρα", "Σε σαράντα ημέρες" και "Όλα σε τάξη".

Λεβάντα στο Δεκέμβρη

Εκδόσεις : Πόλις
Ημ.Έκδοσης : 2011
Σελίδες : 56
Είδος : Ποίηση

ΥΠΟΣΧΕΣΗ
οι υποσχέσεις μοιάζουν με σκιάχτρα
φυλάνε αυτά που δεν μπορέσαμε
να περισώσουμε οι ίδιοι

τόσοι δα
ώρες κοινές
μικρές κι ανήσυχες
οι μέρες, οι νύχτες, οι ώρες
κοινές,
μικρές πολύ,
μικροί κι εμείς οι πολλοί κι ανήσυχοι.

Δενδρίτες

Εκδόσεις : Πόλις
Ημ.Έκδοσης : 2015
Σελίδες : 240
Είδος : Μυθιστόρημα
Κάμντεν, Νιου Τζέρσεϊ, 1980. Ερημωμένα σπίτια, κλειστές βιομηχανίες, φτωχές συνοικίες. Ένας έφηβος, ο Πητ, εξαφανίζεται, και η μάνα του η Λουίσα πεθαίνει το επόμενο πρωί από στεναχώρια. Η αδερφή του, η δωδεκάχρονη Μίνι, ορφανή από γονείς, εισβάλλει άθελά της στη ζωή της συμμαθήτριάς της Λητώς και ανατρέπει τις βεβαιότητες της οικογένειάς της. Ανοίγει ρωγμές που δύσκολα θα κλείσουν· έχουν τις ρίζες τους στο παρελθόν, στο αμερικανικό όνειρο, σε δεύτερες και τρίτες γενιές μεταναστών, στην παρακμή και τη φθορά της πόλης, σε χαμένες ευκαιρίες και σε επιλογές που λάθεψαν. Κι όσο ο θετός πατέρας της Λητώς, ο Μπέιζελ Καμπάνης, ψάχνει να βρει τι στράβωσε στη διαδρομή, τόσο αναμετριέται με τα φαντάσματα και τους φόβους της παιδικής του ηλικίας· κι όσο η γυναίκα του η Σούζαν απομακρύνεται από κοντά του κι από την κοινή κι ανέμπνευστη ζωή τους, τόσο η Μίνι και η Λητώ μοιάζουν να ενηλικιώνονται σε έναν κόσμο σκληρά κι άδικα καμωμένο. Ο χρόνος, σαν τις νιφάδες του χιονιού, τους ξεγελά, ξεγλιστρά και χάνεται. Μαζί του κι αυτοί.
- Βραβείο Νέου Λογοτέχνη - Περιοδικό "Κλεψύδρα" / "Έναστρον" (2016)
- Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Union Prize for Literature) (2017)


Μυθιστορήματα
Δενδρίτες (2015)

Διηγήματα
O ήχος του ακάλυπτου (2009)

Ποίηση
Λεβάντα στο Δεκέμβρη (2011)

Συλλογικά έργα
Το στίγμα της εποχής μας (2010)
Ελληνικά ονόματα (2010)
Το αποτύπωμα της κρίσης (2013)

Βραβεία
O ήχος του ακάλυπτου – Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα – Περιοδικό “Διαβάζω” (2010)
Δενδρίτες -Βραβείο Νέου Λογοτέχνη – Περιοδικό “Κλεψύδρα”/”Έναστρον” (2016)

Πηγές: BIBLIONET, Πόλις

Επισκέψεις: 64